Close
Vær varsom med hva du tenker... Mye tankegods er utgått på dato og gjør oss bare vondt. Se det, pust og velg med omhu livskraftige holdninger så du bidrar til å skape et godt liv for deg selv og de rundt deg.

I et nøtteskall

"Jeg gjør det fordi det er riktig"

Siden 7.mars har jeg postet forskjellige små frøkjerner på Facebook til støtte i vår snubling fremover i disse uvante tider. Jeg har valgt ut noen av disse nøttene, de virker små, men som vi vet - med oppmerksomhet og vekst kan de bli bærekraftige i livet. For i disse tider trenger vi å hjelpe oss selv til å regulere våre emosjonelle reaksjoner, så de ikke tar av og lever i turbulens frakoblet virkeligheten. Vi trenger å se større på situasjonen.

ET MULIGHETSROM: Hvordan kan vi se Koronakrisen, som en mulighet til å våge å se hvem vi blir i en presset situasjon? Hva kan vi lære om hvem vi er når ytre staffasje settes på hold og vi er fungerer på sparebluss ? Noe av det beste i oss er nedarvet fra tidligere generasjoner – dugnadsånden, som vi naturlig tar fatt i. Vi er et lite folk, med bare kort historie siden vi alle var fiskere og bønder på fattige fjellgårder. Selv blir jeg varm om hjertet når folk tar en holdning av "det er ikke hvordan vi har det, men hvordan vi tar det" som gjelder.

PUSTEPAUSE: Pust for livet! Det er gratis medisin uten bivirkninger for ren nytelse til å leve her-og-nå . Vi opplever kollektivt å avstenges fra å kunne gå ut, og ”tvinges” til å gå inn. Det er en mulighet til å lytte innover i deg selv. Prøve å unngå avhengighetsdannende nyheter hele tiden - bestemme deg for ett par tidspunkter om dagen der du sjekker inn (kanskje ikke akkurat før du legger deg?). Finne hvile midt i kakofonien. Erfaringene mine fra fridans praksisen 5 Rytmer, lærte meg å gå ned i intensitet, ha litt mindre utslag i alt man gjør, halvere tempo, finne flyten, og ha litt mer letthet gjennom vekslende rytmer i dagen.

Søk stillheten midt i kaos. Ikke stopp, men finn den indre hvilen i momentum.

EMOSJONER ER ENERGI: Vi svinger opp og ned i bølger av redsel og sinne, ensomhet, sorg og frustrasjon,, med glimt av glede og doser av fred og ro. Det er naturlig å føle mange emosjoner, men ikke det er ikke nødvendig å reagere utfra øyeblikkets smak. "Emotions are energy in motion", sa en av mine lærere, Gabrielle Roth. I et større perspektiv kan vi se at det ”bare”er følelser. La dem flyte gjennom. Men, det kan være vanskelig …

"Feel the feeling but don´t become the emotion . Witness it. Allow it. Release.”

R.A.I.N. : Recognize, Accept,Investigate,Non-identify

Det er et gjennomprøvet "verktøy" fra buddhistisk psykologi som ligger i denne modellen:

 1. ANERKJENN de faktisk forhold.
 2. AKTIVT AKSEPTER det du føler.
 3. IDENTIFISER og undersøk tankerekkene og hva historikken bak dreier seg om ( mye er ofte usant og gått ut på dato).
 4. NON-IDENTIFY -Slipp tak i det du forteller deg selv, som ligger oppå det opprinnelige problemet /smerten.
 5. PUST gjennom hele denne transformative prosessen - pust inn, pust gjennom, pust godt ut og slipp taket i de gamle fortellingene du automatisk klistrer oppå de rå, enkle, genuine følelsene, som bare ber om å bli fordøyd. Denne enkle modellen kan læres med litt veiledning, den er ikke lett å følge, men med det kommer med øvelse.
Rik som fanten

”RIK SOM FANTEN, Kunsten å strekke pengene uten strekke deg”, var tittelen på en liten selvhjelpsbok i personlig økonomi jeg utga for noen år siden. Sjokket over inntekter, som over natten er blitt borte nå, kan jeg dessverre ikke hjelpe med, men i denne barske oppvåkningen kan jeg kanskje bidra med noen verktøy for bevisstgjøring. Bryt ned prosessen i overkommelige faser for en mulig omlegging med mer klarhet i hva du vil fremover.

 1. Pustepause. Alltid viktig å finne beina under seg her-og-nå, så du starter med rimelig tilstedeværelse.
 2. Fortiden. Den delen av trøblet, som ikke er forårsaket av ytre krakk, finner du ved å kikke bakover i din finansielle historie. Hva slags forhold har du hatt til penger?
 3. Front frykten. Det krever sitt mot å være så sårbar. Innsatsen er skremmende, men også spennende..
 4. Fortell det til noen. Finn gode venner eller familiestøtte for denne emosjonelt turbulente tiden.
 5. Finn nye fakta. Orienter deg realistisk og bredt, lær deg økonomiens språk så du kan ta andre valg fremover. Undersøk hva som virkelig er av verdi og viktig for deg i livet, indre som ytre sett.
 6. Forandringer. Endringer krever anderledes handling.
 7. Fokus. Det er et maraton ikke en quick-fix å endre holdninger og ta nye skritt. Tålmodighet…. Ting Tar Tid.
 8. Felleskap. På tide å gi slipp på noe man ikke lenger er, og finne mer mening i å omgi seg med likesinnende.
 9. Fornyelse. Sakte skaper du endringer gjennom villighet og nye valg utfra dine bevisstgjorte verdier.
 10. Frihet kommer grunnleggende sett innenfra. Mye eller lite penger, uansett hviler verdien av dem for deg i friheten du måtte finne i forholdet ditt til penger. Hele boken "Rik som fanten" ligger tilgjengelig på websiden min hvis du skulle ønske å ta en nærmere titt.


VÆR VARSOM MED HVA DU TENKER ”The happiness of your life depends on the quality of your thoughts.” Se opp for faren ved å tro på alt du tenker! Du er det menneske du snakker aller mest med gjennom livet, på godt og vondt. Sjekk fra tid til annen om du sier ting til deg selv, som ikke bare går i loop, men har gått ut på dato, og faktisk "produserer" utrolig mye vondt i kropp og følelser. I disse dager er tilværelsen humpete nok, du trenger ikke oppsøke grøftene. Kjør litt saktere.

Vi former oss selv gjennom tanker, ord og gjerninger. Ikke bare snakker vi aller mest med oss selv, men vi påvirker de rundt oss med ordene vi velger. Det gjør en forskjell hva vi velger. Vær varsom heter det i journalistenes etiske plakat, vær varsom med hva du sier og sprer rundt deg. Du skaper langt på vei det du sier bare gjennom dine ordvalg. Hva med bevisst å snu det til å skape vennlighet og raushet, vel vitende om at vi er sammen om skape virkelighets forståelser?

UTEN MÅLLINJE er det vanskelig å vite hvor lenge vi må holde ut. Det ligner jo veldig på realiteten av livet… Den virkeligheten vi klarer å holde passelig i bakgrunnen for vår driv fremover gjennom forutsigelige bolker med tidsbegrensning: eksamener, oppussing, slankekurer, jobbprosjekter osv. En følelse av kontroll. Det var ”ikke meningen” å skulle bli redde for dette usikre. Bare tanken på 2021, som koronahorisont, fikk det til å søkke i meg, og min lille flinkhets strikk spratt tilbake med sviende rapp på hånden. Det er som en gradvis nedstigning, til jordnær nødvendighet, til å grunnfeste oss i HÅP, hvor vi gjør vårt beste her-og-nå – UBETINGET av resultater. Les mer om dette i blogginnlegget mitt Å grunnfeste et håp"

Som stor tilhenger av at liv og lære så nogenlunde skal henge sammen, men i all vår menneskelige feilbarlighet, er det greit å huske at det koker ned til øvelse og PRAKSIS. Vettuge råd fra folk som har erfaring med å være i krise(krigs)soner, tilsier at vi omstiller oss til den nye normalen ved å skynde oss sakte, og ikke flykte inn i overdreven prestasjonsmodus.

"Finne fred med ufreden.” er et uttrykk middelaldermunken, Johannes av Korset skal ha kommet opp med, da han satt fenglset, som oppviglersk prest.

Ikke fornekte, ikke fortrenge, men skape motvekt. Finne stormøyet midt i syklonen. Være "hjemme" i helheten av kropp, hjerte og sinn. Være "samla" er avgjørende for å hele selv, men også for å kunne ha noe bærekraftig i bidra med til andre. Vi velger nå hvilken mening vi legger i det vi erfarer. Eksamenstider for oss alle kalte psykolog Sissel Gran det: ”Når vi kommer ut på den andre siden, vil vi vite mer om hva som virkelig betyr noe for oss, hva vi må holde fast ved og hva vi må forkaste. Og, vi vil vite mer om hvordan vi må rigge samfunnet for å kunne møte neste krise."

FORENKLE LIVET: ”Nature is not a place to visit it is home.” Endelig kom duftene med varmen for noen dager siden, søtlig blomstersødme og lukten av rå jord. Fuglene kvitret over seg , årets første humle deiset skjevt bortover, og min første sommerfugl med brune og oransje vinger prøvelandet på bakken. Jeg tar meg i å lytte med hele kroppen og alle sanser ute på tur. Vender tilbake til noe jeg vet i dypeste forstand, som jeg lengter etter. Blir veldig vár, subtilt oppmerksom på detaljer i skogen rundt meg. Kjenner ikke for å freake ut... det er ikke aktuelt. Jeg vil ikke meg selv så vondt. Det er ikke naturlig. Jeg vender hjem til en frihet, åpenhet - PUSTENDE, i utveksling med trærne rundt meg. I ren uskyldsglede nøt jeg forleden på Jeløy hvert blad, som hadde sprunget ut, alle de små hvite blomsteransiktene, som nikket i vinden på grønt teppe,og tre gjess som definitivt var ute å windsurfet. Jeg nøt hemingsløst det åpne landskapet, utsyn over havet sydover. Drakk inn frisk luft ! Midt på stien, der vi begge gikk til hver vår side, stoppet en ung mann opp etter vi forsiktig hadde smilehilst (som man gjør på tur) - "Gud velsigne deg", sa han, og gikk videre. Disse dagers alvor ramlet inn som en sekk med stein, og midt i tyngden lyste løftet av disse overraskende velmente ordene. Dagens høydepunkt – TAKK.

HVA ER DET GODT FOR IDAG? Den motgangen du har opplevet kan du se i lys av hvordan du kan dra nytte av den idag. Alle har vi med noen års livserfaring snublet i misnøye og misforståelser, stanget i mislykkethet, eller opplevet å mangle en styrke vi trodde vi hadde. Det eneste viktige nå er hvordan vi viklet oss gjennom og ut av det. I disse tider er det verdt å kikke bakover og bevisstgjøre hvilken holdning vi inntok og hvordan vi valgte å handle. Hva falt fullstendig sammen og hva hjalp deg gjennom? Hvilke indre strategier fant du, som du i ettertid ser er ”verktøy” som funket? Hvordan kan du bruke skitten du har opplevet til kompost for ny vekst? Se med nysgjerrighet og du vil finne livskraftige tilnærminger til utfordringer i dag.

Utover det rent faktiske er det flere nivåer å se denne usannsynlige, uforutsette, umulige situasjonen av full stopp, som er lik for alle i hele verden samtidig. Fra å kunne leve selvsentrert i sus og dus (relativt sett i forhold til våre forfedre) er vi nå nødt til å se medmennesker. Vi står midt i en mulighet til å se mikro og makro perspektiv på virkeligheten samtidig. Og, til det kan vi sannelig trenge en full stopp pause så vi kan bearbeide alt vi nå ser av hvordan vi og verden henger sammen i gjensidig avhengighet, sårbarhet, og nødvendigheten av å ivareta kloden med utvidete perspektiv. Er det nå vi innser at klodens og naturens lovmessigheter gjelder oss alle, og vi må ta ansvar for å oppføre oss deretter? Hvis dette var en myte, hva er den dypere meningen? Når vi leser fortellingene, som veves i dag, hva sier symbolene oss?

Ønsker du sparring og veiledning på hvordan gå denne tiden i møte, så ta kontakt for timer. Jeg holder konsultasjoner digitalt og smittefritt.

Les flere blogger på christineschjetlein.no